Upoznajte

Veličanstvenu ARTIČOKU

Artičoka (Cynara scolymus) je mediteranska biljka poznata po svojim hranljivim svojstvima, bogatom ukusu i lekovitom dejstvu. Pripada porodici glavoćika (Asteraceae) i vekovima je deo kulinarske i medicinske tradicije mnogih kultura.

Hranljive vrednosti

Artičoka je niskokalorična namirnica bogata vlaknima, vitaminima i mineralima. Sadrži:

  • Vitamin C: jača imunitet

  • Vitamin K: doprinosi zdravlju kostiju

  • Folnu kiselinu: bitnu za trudnice i opšte zdravlje

  • Minerale: poput magnezijuma, kalijuma i gvožđa

Uz to, artičoka je bogata antioksidansima, kao što su cinarin i luteolin, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

Izgled i gajenje

Zašto je artičoka toliko zdrava

Artičoka je trajna biljka koja može dostići visinu do 1,5 metara. Njeno prepoznatljivo jestivo deo je cvet, tačnije neotvorena cvetna glava. Listovi su sivozelene boje, a cvetovi, kada procvetaju, imaju privlačnu ljubičastu boju.

Gaji se u područjima sa toplom klimom i dobro dreniranom zemljom. Najčešće se sadi u proleće, a berba se obavlja u kasno leto i jesen. Potrebna joj je redovna nega, što podrazumeva zalivanje i uklanjanje korova.

Artičoka ima nisku energetsku vrednost i gotovo zanemarljive količine proteina i masti, ali je zato izuzetno bogata mineralima, vitaminima i antioksidansima.

Artičoka ima nisku energetsku vrednost i skoro zanemarljive količine proteina i masti, ali je zato izuzetno bogata mineralima (kalijum, fosfor, kalcijum, mangan, magnezijum i sumpor), vitaminima (provitamin A, vitamini grupe B i C), a za svoj gorak ukus zaslužna je taninska kiselina.

Ovo su prednosti koje ćete imati od ove čudesne biljke:

  1. EKSTRAKT ARTIČOKE POMAŽE KOD LOŠEGA VARENJA

Cinarin, prirodno jedinjenje koje se nalazi u artičokama, stimuliše proizvodnju žuči i pomaže varenje masti i apsorpciju vitamina. Ekstrakt artičoke takođe pomaže varenje sprečavajući crevni spazam. Ekstrakt artičoke takođe pomaže u smanjenju nadimanja.

  1. ARTIČOKA POMAŽE KOD SINDROMA IRITABILNOG CREVA

Sindrom iritabilnog creva (IBS) je gastrointestinalni poremećaj koji pogađa 22% populacije. Neki simptomi uključuju bol u stomaku, dijareju, nadimanje i zatvor.

Mnogi faktori doprinose ISC: neuravnotežena crevna flora, genetski faktori, upale i imunološki poremećaji.

Artičoka ima preventivno i kurativno dejstvo na ISC. Reguliše crevnu floru i zaustavlja grčeve mišića. Ovi efekti mogu pomoći u smanjenju simptoma ISC.

  1. ARTIČOKA JE DOBAR ANTIOKSIDANT

Artičoke, posebno listovi, sadrže mnogo korisnih antioksidativnih polifenola u visokoj koncentraciji.

Najvažniji su hlorogena kiselina, cinarin i luteolin.

Istraživanje korišćenjem ekstrakta artičoke pokazalo je da artičoka štiti ćelije od oksidativnog stresa izazvanog vodonik-peroksidom. Ćelije tretirane ekstraktom artičoke imale su smanjen nivo oksidativnog oštećenja i upale.

  1. EKSTRAKT ARTIČOKE POMAŽE ZAUSTAVITI RAST ĆELIJA RAKA

Antioksidansi koji se nalaze u artičokama uništavaju ćelije zaražene rakom i mogu zaustaviti stvaranje novih.

U studijama gde je korišćen ekstrakt artičoke, pokazalo se da inhibira rast ćelija raka dojke. Ekstrakt može selektivno inhibirati rast kancerogenih ćelija kao i njihovo uništavanje bez oštećenja zdravih ćelija.

Ekstrakt lista artičoke takođe ima antitumorske efekte u ćelijama raka mezotelioma (vrsta raka izazvanog azbestom u tkivima pluća, želuca ili srca).

Istraživači planiraju da istraže antikancerogenu aktivnost ekstrakta artičoke u kliničkoj studiji na ljudima

  1. EKSTRAKT ARTIČOKE ŠTITI JETRU I PODRŽAVA DETOKSIKACIJU

Ekstrakt lista artičoke može pomoći u zaštiti jetre i regeneraciji tkiva.

 

Ekstrakt artičoke podstiče proizvodnju žuči, što pomaže u uklanjanju opasnih toksina iz jetre.

Antioksidansi u ekstraktu artičoke mogu pomoći u zaštiti jetre od oksidativnog oštećenja.

Paracetamol (sredstvo za ublažavanje bolova) često izaziva toksičnost jetre zbog oksidativnog oštećenja i smanjenog sadržaja glutationa. U istraživanju sprovedenom na pacovima pokazalo se da ekstrakt artičoke može pomoći u zaštiti jetre u slučaju predoziranja paracetamolom.

Nealkoholna masna bolest jetre je još jedan veliki zdravstveni problem. Oksidativni stres i upala su faktori rizika za ovu bolest. Ekstrakt lista artičoke može zaustaviti upalu jetre.

  1. ARTIČOKA SNIŽAVA HOLESTEROL

Jedan od sastojaka artičoke, luteolin, inhibira stvaranje holesterola. Ovo pomaže u smanjenju nivoa holesterola.

Glavni metod eliminacije holesterola u telu je putem žuči (pretvaranje u holne kiseline). Ekstrakt lista artičoke stimuliše lučenje žučne kiseline, što snižava nivo holesterola u organizmu.

Visok nivo holesterola može izazvati nakupljanje plaka u arterijama. Ovo doprinosi srčanim oboljenjima. Snižavanjem nivoa holesterola, ekstrakt artičoke može zaustaviti nakupljanje plaka.

Antioksidativni efekti ekstrakta artičoke takođe smanjuju količinu plaka u arterijama.

  1. EKSTRAKT ARTIČOKE SMANJUJE KRVNI PRITISAK

Artičoke sadrže veću koncentraciju kalijuma, što može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i sprečavanju srčanih oboljenja.

Ekstrakt artičoke može aktivirati ćelijsku proizvodnju i povećati aktivnost eNOS-a, enzima koji proizvodi azot-oksid. Azot oksid širi krvne sudove, što dovodi do smanjenja krvnog pritiska.

  1. EKSTRAKT ARTIČOKE ŠTITI SRCE

Enzimi metaloproteinaze igraju ključnu ulogu u akumulaciji plaka i stvaranju ruptura u arterijama, što dovodi do srčanog udara. Visoka koncentracija ovih enzima ima veliki doprinos nastanku srčanih oboljenja. Ekstrakt dobijen iz artičoke inhibira delovanje ovih enzima.

  1. ARTIČOKA DOPRINOSI ZDRAVLJU KOŽE

Oksidativni stres doprinosi kožnim oboljenjima, kao što su dermatitis, starenje i rak kože. Cinaropicrin je glavna bioaktivna hemikalija u ekstraktu artičoke. Smanjuje oksidativna oštećenja uzrokovana UV zračenjem i štiti kožu.

  1. EKSTRAKT ARTIČOKE POMAŽE KOD SIMPTOMA DIJABETESA

Ekstrakt lista artičoke pozitivno utiče na smanjenje nivoa glukoze u krvi.

U studiji koja je uključivala 39 pacijenata sa prekomernom težinom, grupa ispitanika koji su uzimali ekstrakt artičoke tokom 2 meseca uspeli su da smanje nivo glukoze. Smanjenje glukoze u grupi artičoka bilo je mnogo veće nego u kontrolnoj grupi. Međutim, nivo insulina u krvi se nije promenio.

Jedan od mogućih mehanizama pomoću kojih artičoka smanjuje nivo glukoze je inhibicija alfa-glukozidaze, enzima koji razlaže skrob u glukozu. Ekstrakt artičoke blago inhibira aktivnost alfa-glukozidaze.

  1. EKSTRAKT ARTIČOKE MOŽE POMOĆI DA GUBITE TEŽU I SMANJETE MASTI

Kombinacija ekstrakta pasulja i ekstrakta artičoke može pomoći ako želite da smršate. Uzimanje ove kombinacije pomoglo je u stvaranju osećaja sitosti u studiji na 39 subjekata sa prekomernom težinom.

 

Tokom studije, grupa koja je uzimala ekstrakt artičoke i pasulja izgubila je više na težini od kontrolne grupe. Međutim, ovi efekti nisu bili statistički značajni. To se takođe može pripisati niskokaloričnoj ishrani koju su pacijenti praktikovali.

 

Druga studija objavljena na klinici Scripps u San Dijegu ističe da artičoke igraju značajnu ulogu u oblikovanju. Gorke supstance iz artičoke direktno sagorevaju masti iz hrane.

Listovi biljke Camellia Sinensis sadrže mikro i makro elemente koji predstavljaju prirodni izvor za zadovoljavanje ljudskih potreba za ovim elementima.

Na primer, čaj sadrži magnezijum koji je neophodan za normalno funkcionisanje ljudskog nervnog sistema, srčanog mišića, utiče na rad kardiovaskularnog sistema, povećava aktivnost debelog creva itd.

S obzirom da su beli, zeleni i crni čajevi bogati magnezijumom, možemo reći da su pravi čajevi za smirenje, jer pomažu u borbi protiv nesanice, hroničnog umora, grčeva mišića, srčane aritmije itd. koji nastaju kao posledica nedostatka magnezijuma.

 

Takođe, listovi biljke Camellia sinensis sadrže nekoliko alkaloida, među kojima su najpoznatiji: teofilin, teobromin i kofein.

Teofilin i teobromin se koriste u lečenju kardiovaskularnih bolesti i bolesti bubrega. Ovi alkaloidi su deo lekova za ove bolesti.

Tako da za zdravlje kardiovaskularnog sistema preporučuje zeleni, crni ili beli čaj.

Za relaksaciju i oslobađanje od stresa i svakodnevnih psihičkih problema, ispijanje čajeva od kamelije sinensis može biti veoma efikasno s obzirom na prisustvo aminokiseline L-teanin, koja ima dokazano umirujuće dejstvo bez smanjenja koncentracije.

 

Kineski čaj je jedan od najstarijih i najsavršenijih farmaceutskih proizvoda, koji sadrži oko 300 hemijskih jedinjenja čija je kombinacija u čaju jedinstvena i ne može se naći u drugim biljkama ili hemijskim preparatima (u tabletama), zbog čega se često koristi u tradicionalnim, ali i savremena medicina.

 

Neki od najpoznatijih lekovitih efekata ovog napitka su: pozitivan uticaj na srce i protok krvi, delotvornost kao antistresni napitak, ali i efikasan čaj za smirenje.

 

 

FOLNA KISELINA

 

Za šta se koristi folna kiselina?

Folna kiselina je važna za normalno funkcionisanje mozga, mentalno i emocionalno zdravlje. Sprečava razdražljivost, umor, depresiju, dekoncentraciju, nesanicu. Učestvuje u stvaranju DNK i RNK, genetskog materijala organizma, a posebno je važan kada tkiva i organi brzo rastu (trudnoća, detinjstvo). Folna kiselina i vitamin B12 učestvuju u formiranju crvenih krvnih zrnaca, koji prenose kiseonik u sve delove tela. Folna kiselina je korisna kod nekih vrsta anemije (megaloblastna anemija zbog nedostatka folne kiseline), a kod nekih vrsta anemije može da prikrije nedostatak vitamina B12 i tako dovede do oštećenja nervnih ćelija.

Folna kiselina, vitamin B6 i B12 utiču na nivo aminokiseline homocistein u krvi. Povećani nivoi homocisteina povezani su sa srčanim oboljenjima, depresijom i Alchajmerovom bolešću. Nedostatak folne kiseline je povezan i sa degenerativnim oštećenjem nerava i sa Parkinsonovom bolešću.

 

Ženama koje žele da zatrudne u slučaju nepravilne ishrane, preporučuje se upotreba 400mcg folne kiseline dnevno. Multivitaminski preparati za trudnice i žene koje planiraju trudnoću obično sadrže 400 mcg ove kiseline. Takođe se čini da sprečava pobačaj, iako jasna veza nije uspostavljena.

 

 

Bolesti srca

Folna kiselina može zaštititi srce i krvne sudove. Pronađena je veza između povišenog nivoa homocisteina i šanse za srčani udar i moždani udar. Naime, osobe koje imaju povišen nivo homocisteina u krvi imaju 1,7 puta većišanse za oboljenje koronarnih arterija (koje dovodi do infarkta miokarda) i 2,5 puta veće šanse za moždani udar u poređenju sa ljudima sa normalnim nivoom homocisteina. Međutim, još nije utvrđeno da li homocistein izaziva srčana oboljenja ili nešto drugo utiče na povećanje homocisteina i razvoj srčanih oboljenja. Za sada, neki stručnjaci smatraju da smanjenje homocisteina može smanjiti vaše šanse za razvoj srčanih bolesti, srčanog udara i moždanog udara.

 

Depresija

Praksa je pokazala da nekim osobama u depresiji nedostaje i folna kiselina, a što im nedostaje više folne kiseline, to je depresija izraženija. Nizak nivo folne kiseline je takođe povezan sa lošim odgovorom na antidepresive.

 

Tumor – karcinom

Folna kiselina, prema nekim istraživanjima, može da zaštiti od raka debelog creva, dojke, grlića materice, pankreasa i želuca. Veza i uloga folne kiseline u eventualnom antikancerogenom efektu nije jasno utvrđena. Međutim, pošto je folna kiselina neophodna za rast svake ćelije, prema nekim stručnjacima, ona može doprineti rastu raka, koji bi imuni sistem inače mogao da uništi. Mišljenja su podeljena, a dok se ne sazna više, najbolje je da ljudi koji su imali kancerogenu bolest ne uzimaju ovu kiselinu na sebe.

Nedostatak folne kiseline je takođe povezan sa osteoporozom. Utvrđeno je da ljudi sa visokim nivoom homocisteina i niskim nivoom folne kiseline imaju povećanu šansu za srčane bolesti, senilnu demenciju i osteoporozu, kao i prelome kostiju.

 

VITAMIN D

 

Pre svega, dugujemo zdrave kosti. Vitamin D pomaže apsorpciju kalcijuma u ​​crevima i pomaže u održavanju adekvatnog nivoa kalcijuma i fosfora u krvi, što je neophodno za zdravu mineralizaciju kostiju.

Nedostatak vitamina D kod dece može izazvati rahitis, što dovodi do deformacije kostiju usled njihovog omekšavanja. Kod odraslih, nedostatak vitamina D se takođe manifestuje kao osteomalacija ili omekšavanje kostiju. Osteomalacija dovodi do loše gustine kostiju i slabosti mišića. Dugotrajni nedostatak vitamina D takođe može dovesti do osteoporoze.

Takođe, njegov unos u dovoljnim količinama može pokrenuti efikasnu imunološku zaštitu i smanjiti rizik od autoimunih bolesti. Istraživači sugerišu da možda postoji veza između dugotrajnog nedostatka vitamina D i razvoja autoimunih stanja, kao što su dijabetes, astma i reumatoidni artritis, ali je potrebno više istraživanja da bi se ta veza potvrdila.

 

Iako naše telo može da proizvodi vitamin D, neki ljudi su skloniji riziku od njegovog nedostatka. Faktori koji mogu uticati na ovo su boja kože, pošto više pigmentacije smanjuje sposobnost tela da apsorbuje ultraljubičaste (UVB) zrake sunca. Apsorpcija sunčeve svetlosti je neophodna da bi koža proizvodila vitamin D. Drugi faktor je nedostatak izlaganja suncu, tako da ljudi koji žive u severnim geografskim širinama ili u oblastima visokog zagađenja, rade u noćnim smenama ili su vezani za kuću treba redovno da unose vitamin D iz hrane ili suplementi.

Starije osobe su takođe u grupi koja je u riziku od simptoma nedostatka vitamina D. Sposobnost kože da sintetiše vitamin D opada sa godinama, a starija populacija često provodi više vremena u zatvorenom prostoru. Pored njih, tu su i gojazni ljudi jer visok nivo telesne masti može ograničiti sposobnost tela da apsorbuje vitamin D iz kože.

 

Vitamin D je veoma važan vitamin u telu jer održava nivo kalcijuma. Pomaže telu da apsorbuje kalcijum iz hrane, što podstiče jačanje kostiju. Bez dovoljno vitamina D, kosti mogu postati tanje, lomljive i meke, što dalje dovodi do većeg rizika od preloma i bolesti kostiju kao što su osteoporoza i osteomalacija.

 

Kada govorimo o imunitetu, vitamin D takođe igra veoma važnu ulogu, jer njegov optimalni unos/proizvodnja u velikoj meri utiče na jačanje imuniteta i pozitivno utiče na nervni sistem. Još jedna prednost je regulacija šećera u krvi, tako da može biti od pomoći dijabetičarima.

 

Pored ove dve prednosti, veoma je važno napomenuti još dve prednosti vitamina D, a to su:

 

  • Pomaže u razvoju pluća i kardiovaskularnog sistema

• Igra ključnu ulogu u borbi protiv gojaznosti

Zdravstvene prednosti

Artičoka u službi zdravlja

Podržava zdravlje jetre: Cinarin iz artičoke pomaže u detoksikaciji i regeneraciji jetre.
Poboljšava varenje: Stimuliše proizvodnju žuči, olakšavajući varenje masnoća.
Smanjuje holesterol: Pomaže u regulaciji nivoa štetnog holesterola (LDL).
Reguliše šećer u krvi: Dobar je izbor za osobe sa dijabetesom.
Jača imunitet: Zahvaljujući bogatstvu vitamina i antioksidanasa.

Artičoka se koristi u raznim jelima širom sveta. Najčešće se priprema kuvanjem, pečenjem ili grilovanjem.

Upotreba u kuhinji
  • Salata

  • Pasta

  • Pica

  • Sosova i umaka

Osim toga, srče artičoke je prava delikatesa, dok se listovi često koriste za pripremu čajeva i tinktura.

Zanimljivosti

O Artičoki se zna odavno

  • Artičoka je bila omiljena namirnica u antičkoj Grčkoj i Rimu.

  • U Italiji i Francuskoj smatra se pravim gastronomskim blagom.

  • Postoji više od 140 sorti artičoke, ali je samo 40 jestivo.


Artičoka je više od obične biljke – ona je simbol zdravlja, ukusa i kulinarskog užitka. Uvrštavanjem artičoke u vašu ishranu doprinosite boljem zdravlju i obogaćujete vaš jelovnik nečim izuzetnim.

 

sr_RSСрпски језик